15. mrt, 2019

Dronken naatje

"Schijt aan dronken Naatje" was één van de gevleugelde uitspraken van mijn moeder. Het betekent zoiets als: Doe wat je wil op jouw manier, zonder je iets aan te trekken van wat anderen er van vinden.

Ik denk vaak aan deze wijze woorden van mijn moeder. Het is zelfs de basis geworden van mijn levensinstelling:

!!! Doe wat je het liefste doet. Doe dat op jouw eigen unieke manier. Geniet er van en laat alle overbodige ballast los !!!

Als ik zou willen kan ik me ook heel druk maken om van alles wat anderen vinden, proberen te dicteren en op willen dringen. De dokter zegt dat je op je cholesterol moet letten. De dominee zegt dat je niet vreemd mag gaan. En tegenwoordig vertelt ook iedere nitwit via de sociale media hoe je zou moeten leven.

Zo vliegen de nieuwe geboden me om de oren:
Geen vlees eten, niet vliegen, koop een warmtepomp, isoleer je huis, neem led lampen, wees matig met alcohol, smeer je in met zonnebrandcrème, spaar voor later, koop een elektrische auto, vaccineer je kind ..... enzovoorts ..... enzovoorts.

Maar, ik heb er geen zin in. Mezelf druk te maken. Ik leef op mijn manier. Wen er maar aan. Het leven is te kort om me druk te maken over wat de dokter, de dominee, de nitwits, de politiek of de heersende opinie me wil opleggen.

Schijt aan dronken Naatje.